Διαβητικό Πόδι - Πρόληψη τραυματισμών ποδιού σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Πρόληψη τραυματισμών ποδιού σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Γνωρίζουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κύρια διαταραχή του μεταβολισμού που προσβάλλει πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ στη χώρα μας με βάση τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ σε ελληνικό δείγμα αναδείχθηκε τριπλασιασμός του πληθυσμού με σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 δεκαετιών. Η χρόνια υπεργλυκαιμία δημιουργεί τις λεγόμενες χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη σε ποσοστό 30% των ασθενών που αφορούν α) τα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια) β) τους νεφρούς (νεφροπάθεια) γ) τα νεύρα (νευροπάθεια). Η τελευταία επιπλοκή, δηλαδή η νευροπάθεια, συνετελεί στην εμφάνιση παθήσεων στα κάτω άκρα που χαρακτηρίζονται γενικά ως παθήσεις «διαβητικού ποδιού».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη κάθε 30 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα πόδι χάνεται από το σακχαρώδη διαβήτη.

Η εξέταση των κάτω άκρων είναι σημαντική καθώς

  • 15% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξουν ένα τουλάχιστον έλκος κατά τη ζωή τους.
  • 10% αυτών θα υποβληθούν σε μείζονα ακρωτηριασμό.
  • Από το σύνολο των μη τραυματικής αιτιολογίας ακρωτηριασμών  85% οφείλονται στα έλκη των κάτω άκρων διαβητικών ασθενών

Σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω του διαβήτη χάνεται η αίσθηση του πόνου στα πόδια. Αυτό σημαίνει ότι έχει χαθεί ο συναγερμός σε περίπτωση τραυματισμού ή εγκαύματος. Συνεπώς σε τραυματισμό των κάτω άκρων ο ασθενής θα νιώσει λίγο ή καθόλου πόνο.

Μπορείτε να προστατέψετε τα πόδια σας

  • Εξετάστε τα πόδια σας κάθε φορά που βγάζετε τις κάλτσες. Δείτε αν υπάρχουν μικροτραυματισμοί ή κοκκινίλες από πίεση. Αν δείτε κάτι ανησυχητικό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
  • Πάντα πριν φορέσετε τα παπούτσια σας να ελέγχετε το εσωτερικό τους για τυχόν ύπαρξη ξένων σωμάτων.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι και χωρίς καμία προστασία (παπούτσια ή παντόφλες με σχετικά σκληρή σόλα)- Μην φοράτε ποτέ παπούτσια χωρίς κάλτσες
  • Για τα νύχια προτιμήστε τη λίμα και όχι το ψαλίδι- Οπωσδήποτε πάντως ακολουθείτε τη φορά του νυχιού στο κόψιμο (το ελεύθερο άκρο των νυχιών πρέπει να είναι οριζόντιο) και μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ θερμοφόρες και ηλεκτρικές συσκευές για να ζεστάνετε τα πόδια σας, φορέστε κάλτσες. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού πριν από το μπάνιο με θερμόμετρο (να μην ξεπερνά τους 37 0C) ή ζητήστε από άλλο άτομο να την ελέγξει για εσάς.
  • Διατηρείστε τα πόδια σας στεγνά μετά το μπάνιο- Σκουπίστε προσεκτικά τα σημεία μεταξύ των δακτύλων για την πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων.
  • Σωστή επιλογή παπουτσιών (να είναι αρκετά φαρδιά και μακριά).

 Η σωστή καθημερινή περιποίηση των ποδιών προφυλάσσει από ακρωτηριασμό

14523

Όροι Χρήσης, πολιτική απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions